Top
Τα νέα μας Νέοι Αγρότες και σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα
Αγροτικά και γεωργικά μηχανήματα Φωτόπουλος Κωνσταντίνος ρυμούλκες και πλατφόρμες

Νέοι Αγρότες και σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα

Μονόδρομος για τους νέους αγρότες αποτελεί η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και αυτοματισμών. Εκτός από το είδος της καλλιέργειας που θα επιλέξει ο καθένας, σπουδαίο ρόλο παίζουν και τα γεωργικά μηχανήματα και τα παρελκόμενα αγροτικά εργαλεία που θα επιλέξει. Ο ελκυστήρας είναι το απαραίτητο μηχάνημα που δε λείπει από κανέναν αγρότη.

Ας δούμε, σύντομα την εξελικτική πορεία του ελκυστήρα. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το τρακτέρ με το κινητό τηλέφωνο. Όλοι θα είχαν την πεποίθηση πως το κινητό θα περιοριζόταν μόνο στον να πραγματοποιούνται κλήσεις, όμως αυτή η πεποίθηση έχει διαψευστεί. Σήμερα, με ένα κινητό τηλέφωνο μπορούμε να κάνουμε , σχεδόν, τα πάντα, να επικοινωνήσουμε σε απομακρυσμένα σημεία, να το συνδέσουμε ασύρματα με άλλα εργαλεία, να παρακολουθήσουμε εξ αποστάσεως οτιδήποτε θελήσουμε. Έτσι ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει και ένα σύγχρονο τρακτέρ, επικοινωνεί με τα υπόλοιπα αγροτικά μας μηχανήματα, συνδέεται με πολλά συστήματα παρακολούθησης καιρού, απόστασης, κ.α. Αυτό για τον σύγχρονο αγρότη σημαίνει ότι ένας σύγχρονος ελκυστήρας μπορεί να του παρέχει στενευμένες και πολύ εξειδικευμένες λύσεις με φυσικά, μετρήσιμο αποτέλεσμα. Όλες αυτές οι τεχνολογίες συντελούν στην μετέπειτα μείωση του κοστολογίου, μείωση του ανθρώπινου δυναμικού που θα χρειαζόταν χωρίς αυτά τα συστήματα αλλά και στο ζητούμενο, την αύξηση απόδοσης αυτού, αλλά και της καλλιέργειας του.

 

 

Παρόλα αυτά, εμφανίζεται έλλειμα γνώσεων από την πλευρά των αγροτών, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την μη επιλογή σύγχρονων μηχανημάτων ή την μη επένδυση σε τεχνολογικά εξελιγμένα γεωργικά μηχανήματα. Οι αγρότες έχουν πλέον στη διάθεση τους και τα μέσα αναζήτησης και σύγκρισης για τις επενδύσεις τους, οι επιλογές δε πρέπει να γίνονται μόνο βάση της τιμής της επένδυσης αλλά και της μελλοντικής χρήσης των μηχανημάτων που αγοράζουν.

Όσοι έχουν κάνει το βήμα μπροστά και έχουν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, αδυνατούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα καινούρια εργαλεία. Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Μποζαντζίδη, ενώ οι αγρότες μπορούν να κάνουν πλέον 10 πράγματα με τον εξοπλισμό που διαθέτουν, χρησιμοποιούν πραγματικά μόλις το 20-30% των δυνατοτήτων, παρά το γεγονός ότι δεν  θα τους κόστιζε τίποτα επιπλέον να τις δοκιμάσουν.